Dr. Ricard Pruna a Sant Feliu de Guixols

Imatge

Aquest passat divendres 23 de novembre hem assistit a la primera conferència del Cicle deconferències Salut i societat organitzades per la  Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Ruralconjuntament ambl’Espai del Metge i de la Salut Ruralque tindranlloc als municipis de la Vall d’Aro Santa Cristina d’Aro, Castell-Platja d’Aro i Sant Feliu de Guíxols. Podeu trobar més info sobre el cicle a  http://www.guixols.cat/files/cicle%20de%20conferencies%202012-2013.pdf

L’acte inaugural ha estat en un entorn immillorable, la Sala d’Actes del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i l’ha protagonitzat el Dr. Ricard Pruna, conegut per ser el metge del FC Barcelona els darrers 17 anys,  que desprès de 4 presentacions ( discursos més o menys breus en les que el “peloteo” abunda, com el mateix Dr. Pruna va comentar durant la seva conferència )  per part del director de la càtedra i altres entitats municipals i intel·lectuals, va exposar breument la seva manera d’entendre la vida i com aplica aquesta filosofia a la seva tasca professional.

El nivell de la xerrada va ser molt adequat a la varietat de públic assistent ( unes 50 persones més o menys) i ens va introduir amb algun concepte més específic al món de la genètica, que ocupa el doctorat que actualment està realitzant.

A mode de resum, ens va fer entendre que la base de tot està en trencar amb el pensament lineal i intentar anar més enllà en tot el que ens ocupa. Aquesta manera d’actuar que depèn de la creativitat a l’hora de resoldre problemes o situacions tan laborals com personals, li ha servit per desenvolupar la seva carrera professional sense estancar-se en metodologies antiquades que no han estat qüestionades fins aleshores. També ha argumentat que amb aquesta inquietud de descobriment, el que avui serveix, demà no. I a mesura que s’avança més en investigació genètica, es valora més la individualització de cada  persona i ens adverteix que el que li serveix algú o fins i tot a una majoria, no té perquè servir-nos a nosaltres. Per això ens recomana que no ens llencem de cap i a cegues a cap generalitat que puguem llegir o escoltat “por ahi”.

També ha parlat una mica de nutrició i assegura que no hi ha cap dieta que alteri el metabolisme per fer-lo més eficaç, i que l’única opció que tenim és la pràctica habitual d’exercici físic. Donant gran importància al treball constant envers la pròpia genètica o talent innat, que serà l’arma més potent per lluitar contra el sedentarisme.

Com a tip (ara que està tant de moda els mots anglesos) per al volum d’esportistes populars, ressalta la importància d’aportar els nutrients necessaris just desprès de la pràctica esportiva. Fa una comparació amb una finestra que s’obre quan acabem de fer exercici físic i que es tanca a les dues hores, i ens comenta que els mateixos jugadors del Barça  es prenen proteïnes just després de l’entrenament i un plat de pasta després de la dutxa, i que si així no ho fan se’ls sanciona amb una multa.

En poques paraules, això és el que crec més important del discurs del Dr. Pruna, que òbviament va comentar forces coses més durant aproximadament una hora que va resultar bastant amena gràcies a les diapositives, als paral·lelismes entre la quotidianitat i l’alt rendiment, sobretot als comentaris pro barcelonistes.

Molt valorable el desenvolupament d’aquest tipus d’activitats gratuïtes, que a més comporten reconeixement de crèdits ects, i que apropin entitats de qualsevol àmbit cultural, esportiu, social,… al conjunt de població interessada.

fotografia: Revista Apunts, medicina de l’esport

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s