Núria Picas motivant als corredors de l’Ardenya

Imatge

Falten poques hores per la cursa de l’Ardenya i desprès de recollir el pitrall aprofitem per escoltar la Núria Serra (Bióloga de Vitae Natural Nutrition) i la Núria Picas (des de fa poc gran corredora de muntanya).

La Núria Serra ens parla sobre diferents factors que influeixen en el rendiment de l’esportista i es centra en l’alimentació que és la seva especialitat, i més concretament en les necessitats del corredor d’ultra fons envers la dieta que podríem considerar normal.

Comenta que el percentatge d’hidrats de carboni es redueixen a favor de l’augment del consum de grasses ( evitant generalment les grasses saturades). Això es deu a la duració de l’esforç i a la gran quantitat d’energia de què disposem emmagatzemada en forma de lípids en comparació amb la que podem disposar en forma de glucogen. També ens recorda per això, que perquè puguem disposar d’aquesta energia a partir de les grasses necessitem dels hidrats de carboni per metabolitzar-la.

Un altre factor que condiciona als esportistes d’ultra fons, és la destrucció de teixit que és deu a que amb aquests esforços de tant llarga durada, es metabolitzen també proteïnes que s’obtenen dels òrgans del nostre cos. Aquests processos s’han de tenir molt en compte i gestionar-los amb l’ajuda d’una correcta alimentació tant abans, com durant i com desprès de l’activitat física.

Finalment recau en la necessitat d’ingerir hidrats de carboni i proteïnes, amb uns percentatges que no diré perquè potser d’aquí 5 mesos els canvien, especialment durant la primera hora posterior a l’esforç, per tal d’afavorir a una correcta recuperació.

Seguidament i com a plat fort ha fet la seva presentació la Núria Picas, que malgrat la seva curta trajectòria esportiva en el món de les curses de muntanya de resistència ( o d’ultra fons que queda més pro) ens ha resumit aquest breu any i poc des de la seva primera participació a la Cavalls de vent 2011 fins a proclamar-se campiona del món aquest 2012 dels Sky Games  i de varies competicions més.

Ha parlat de les competicions més mítiques, problemes amb les adaptacions climàtiques i geogràfiques, com va entrar en aquest “mundillo” gairebé per casualitat,… Com sempre que escoltem a un esportista d’elit ens acostem a algú que creiem sobrenatural i en veiem la cara més humana tant d’ella com dels altres corredors més populars com  dels que en parla amb total naturalitat. Cal recordar que tot i córrer de la manera que corren no deixen de ser persones i així ho demostren.

Ens ha explicat també com compagina la vida familiar, amb la laboral i l’esportiva, gràcies a una bona flexibilitat horària que li ofereix la seva feina de bombera, amb la reducció de jornada per maternitat.

Imatge

Aprofitant aquesta proximitat ha començat el torn de preguntes en les que els que ha resolt les inquietuds dels assistents, bàsicament entorn al seu entrenament, la seva alimentació i d’on treu la motivació per aguantar aquest tipus d’esforços. Ens comentava per exemple que la mateixa Anna Frost va estar passant uns dies amb ella i que no parava de córrer cada dia mentre que la Núria prefereix alternar el córrer amb la bicicleta i amb volums més baixos. Això ens dóna una idea de la necessitat d’individualitzar cada entrenament a cada persona i a les seves necessitats i no obsessionar-nos amb copiar els entrenament que fan les estrelles o que ens podem trobar a qualsevol lloc.

Finalment briefing de les diferents curses de demà, i ànims a tots els participants per disfrutar del que serà segur un gran dia de córrer i muntanya. Ara toca sopar pasta, dormir com un nen petit i demà a córrer des de l’esmorzar fins a l’hora de dinar, el que passa és que no sabem quan dinarem.Imatge

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s